Sík Sándor Cserkészpark

December 12th, 2013 by | Print

Sík Sándor Cserkészpark – Magyar gyöngyszem idegenben.

 

Fillmore, New York közelében a Robinson úton van egy névtábla. A közeli lakosok el tudják olvasni a “Hungarian Scout Park” feliratot. Az alatta lévő “Sík Sándor Cserkészpark” viszont rejtélyes számukra, de nem az a magyar cserkészek részére!

CserkeszparktablaMás magyar, ha arra járna, bizony meglepődne, hogy ha erre a feliratra bukkanna, kis túlzással élve „a semmi közepén, amerre még a rigó sem jár”. Közülünk is akadhatnak néhányan, akik nem is tudják, hogy ez a park létezik. Nincs a köztudatban, pedig nagyon fontos szerepet tölt be Észak Amerikában a magyar ifjúság nevelésében. Ha nem lenne, fel kellene találni!

 

Kik voltak a létesítők?

De nem kell ezt tennünk, mivel 50 évvel ezelőtt négy cserkész vezető, név szerint Bodnár Gábor (akinek nevét csapatunk büszkén viseli), Gerencsér István, Kővári Lajos és Dr. Némethy György hosszútávra előrenézve meglátták ennek szükségességét és fontosságát. Saját pénzükből, súlyos anyagi áldozatvállalással vették meg azt a telket, amely már 1964 óta szolgálja a Cserkész Szövetségünket és a külföldi magyar közösségeket. Azóta otthona a vezetőképzésünknek.

 

Hol található meg?

A park Buffaló, New Yorktól délkeletre, kb. 60 mérföldre (100 km.) autóval másfél óra távolságra az USA-Kanada-i határtól, 75 holdon (106 acre) terül el. Területét fenyvesek (60,000 fa), lombos erdők, rétek, csalitok fedik. A tábor területén jelenleg 14 épület van köztük központi konyha és egészségügyi központ. Ez mind ideális környezetet nyújt a különböző táborokra és programokra.

 

Milyen célt szolgál?

Világviszonylatban kis pont a térképen. Kis talpalatnyi magyar föld az idegenben, de számunkra a vezetőképzésünk szellemi és nevelési központja. Minden évben több száz magyar cserkész a világ négy földrészéről találkozik ott, hogy kiképzésben részesüljön. Áldozatos vezetők önzetlenül vállalják, minden ellenszolgáltatás nélkül, évente a 10 napos tábor vezetését és a fiatalabbak képzését. Egy időben folyik a cserkész és kiscserkész őrsvezetők és segédtisztek, illetve a cserkész tisztek kiképzése. Párhuzamosan ezekkel két minta tábor is működik, amelyekben nagycserkészeink és kiscserkészeink okosíthatják magukat játékos keretekben.

BostoniKontingensEnnek a vezetőképzésnek, a sok-sok önkéntes cserkészünk fáradhatatlan munkájának és a parknak köszönhető, hogy ma a bostoni csapatban is vannak képzett cserkészvezetőink. Évről évre szép számmal küldünk jelölteket, ami biztosítja, hogy a meglévő őrsöket tovább tudjuk vinni, újonnan jelentkező cserkészeinkből alakult új őrseinknek képzett őrsvezetőket tudunk biztosítani, és -nem utolsó sorban-, hogy fiataljainknak a vezetőképzés gyakorlatát tudjuk nyújtani. Ez csapatunkat már tíz éve élteti, a képen csapatunk első fillmore-i kontingense látható, akik közül sokan még mindig aktív vezetők csapatunkban vagy más városokban.

 

 

A vezetőképzésen kívül a park otthont ad a pünkösdi központi akadály versenynek (AKI), a két hetes nyári magyar iskolának, a regős tábornak és a közeli csapatok év végi csapat táborának. Így tehát május utolsó hétvégéjétől október végéig folyamatosan magyar szótól és daltól hangos a táj. Minden 5 évben a Sík Sándor Cserkészpark színhelye a Jubileumi Nagytábornak. Ekkor egyszerre 700 cserkész táborozik ott. A következő „Jubi” 2015-ben kerül megrendezésre, de ne haladjunk annyira előre, addig még sok programon fog a bostoni csapat részt venni Fillmore-ban, legfőképp a 2014-es Vezetőképző Táboron, amire már készülnek őrsvezető és rajvezető jelöltjeink.

fillmore1A parkot 1964-ben avatták fel, azóta jelentős szerepet játszott mindannyiunk életében. Közülünk többen már voltak ott mint jelöltek, kiképzők, segítők, vannak, akiknek gyermekeik táboroztak már a parkban, és sokan vannak, akiknek a gyermekei azért tudnak most cserkészetre járni, mert a cserkészvezetők a ebben a cserkészparkban lettek kiképezve. Összefoglalva, minden cserkészünk, szülők és pártfogóink életét érinti ez a park, néhányunkat kisebb, másokét nagyobb mértékben.

Ebben a parkban sok olyan személy végzett vezetői tábort, akik ezt az újonnan szerzett tudást nem csak a csapatoknál értékesítették, hanem a magyar közösségekben is, sőt munkaviszonyban is vezetői pozíciókat töltöttek illetve töltenek be. Sokan közülük jelenleg Magyarországon is értékes munkát fejtenek ki a nemzetünk érdekében.

A park fenntartására gyűjtési akció:

fillmore2A park fenn- és karbantartása nem kis gond és anyagi teher. Az 50 év távlatú berendezések épület komoly felújításra és újabb beruházásra várnak. A park fenntartása évente $50,000-árt igényel. A bejövetelekből csak az évi szükségleteket tudják elvégezni. Ezért a különleges munkálatok a háttérbe szorulnak. Ezek orvoslására, a park igazgatósága felmérést tett majd nagyszabású gyűjtési akciót hirdetett, egyedi az elmúlt 50 évben. Ebbe a gyűjtési akcióba a mi csapatunk is betársul. Nagyon szép lenne, ha ezt a gyűjtést sokan felkarolnák s a nemes cél érdekében adományával elősegítené azt. Minden kis és nagy adomány nagy segítség! Aki teheti, kérjük kapcsolódjon az “ezermester” adományozók közé, de természetesen minden felajánlásnak nagyon jó hasznát tudjuk venni és nagyon köszönünk szépen.

A parkról és a gyűjtési akcióról több információt szerezhettek a http://sscspark.com/ honlapon, illetve bostoni vezetőinktől (Feri, István és Edit).

Egy-két egyéb anyagot is találhattok itt a parkról:

 

Jó munkát, Gyurcsán Feri, cst.

2. sz. Cscs. Parancsnok