Cserkész egyenruha beszerzési lehetőségek

October 6th, 2012 by | Print

Ezekről kérdezhetitek a rajvezetőket: Nagycserkészeknek Kristóf, Kiscserkészeknek Carolina és Adrienn.

Hivatalos cserkészruha leírás: KMCSSZEgyenruhaIranyelv-2013v2.1.1-2

(Megjegyzés: Amit nem láttok ezen a listán, azt ne vegyetek. Pl. cserkészsapka, síp, nyakkendő, stb.
A táborozásokhoz külön listát fogtok kapni, hogy mit kell vinni, pl. gumicsizma, esőponcho, stb., azokat itt most nem részletezzük.)

Kezdetben elég, ha inget szereztek be, különösen a téli hónapok idejére amikor úgyis utcai nadrágban célszerűbb cserkészetre jönni. A központi táborozások (mint például a nyári fillmore-i cserkésztáborok) viszont már teljes egyenruhát írnak elő: kiscserkészeknek (nekik is leginkább csak 7 éves kortól) egy, egyre nagyobb cserkészeknek már többváltás egyenruha, úgyhogy érdemes lassanként építgetni a ruhatárakat.

Bostonban szokott lenni ing csere-bere, vagy megkérdezhetitek, van-e esetleg valakinek kinőtt cserkészinge. Az három okból célszerű- egyrészt újrahasznosítunk, másrészt takarékos megoldás, harmadrészt -és különösképpen- nem kell felvarrni a felvarrandókat.

Ha Budapesten jártok, akkor a Csodaszarvas cserkészboltban beszerezhetitek az alábbiakat. Célszerű előre telefonálni, hogy van-e nekik raktáron, amit kerestek! A címet megtaláljátok az alábbi honlapon: http://www.cserkeszbolt.hu/. Legutóbb, amikor arra jártam, akkor a Nyugati Pályaudvar közelében volt, elképzelhető, hogy azóta megint költöztek.

Fiúknak és lányoknak:

 • Ing: Khaki színű ing. Dickie’s ing tökéletesen megfelel. Ebből van rövid és hosszúujjú, célszerű rövidujjút venni, az év nagy részében az használható és használandó, télen pedig úgyis kabátot, pulóvert veszünk fel, amikor kimegyünk. Ing itt található: http://www.dickies.com/kids-clothing/boys-clothing/boys-tops/Boys-Twill-Short-Sleeve-Shirt-QS201.jsp, a szín “Desert Sand”, vagy ennek felnőtt változata.
  Talán az ing az egyetlen dolog, amit célszerű Budapestről beszerezni, mert az strapabíróbb mint a Dickie’s-féle, és vállpánt is van rajta. De tényleg csak akkor, ha Budapesten jártok. És nem tudom, hogy kisebb gyerekméreteket árulnak-e egyáltalán. Kiscserkészeknek Dickie’s ing a legcélszerűbb.
  Másik beszerzési lehetőség:
  http://www.amazon.com/Carhartt-Twill-Shirt-Khaki-Medium/dp/B003LO1ZYC/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1421371425&sr=8-6
  NE vegyetek Boy Scouts of America inget, azokra rá vannak ragasztva a BSA jelvények, amik leszedhetetlenek.
  A Salvation Army-ban esetleg meg lehet nézni, de oda is vonatkozik, hogy olyan inget vegyetek, amit könnyen “magyarcserkésziesíteni” tudtok.
 • Ingre felvarrandó dolgok: Ez egy 2-es szám, Hungária jel és a Magyar Cserkészszövetségek jelvénye. Tarcsa Edittől vagy Izsák Carolinától vásárolhatóak.
 • Öv: http://www.cserkeszbolt.org/shop/category_7/Felszerel%C3%A9s.html Ezt célszerű 10 éves korban venni, korábban felesleges.
 • Nagycserkészeknek (CSAK nagycserkészeknek): Bicska. Nem kell, hogy 32 dolog legyen rajta, inkább olyan, amit biztonságosan tud használni a cserkész, életkorának megfelelően. Ezt táborozásokra kell hozni, és akkor, amikor az őrsvezetők kérik, hogy hozza a cserkész (pl. őrsi órán faragást gyakorolnak).
 • Barna cipő, bakancs: Nem szükséges minden szombati foglalkozásra, de kirándulásokra, táborokra célszerű egy kényelmes bakancsot beszerezni, amiben esetleg lehet túrázni, és amit lehet 10 napig használni anélkül, hogy maradandó károsodást okozna a lábon (a fillmore-i tábor időtartama 10 nap). Szombati foglalkozásokra is lehet a barna cipőben-bakancsban jönni, ha az nincs, akkor kényelmes tornacipő (sneakers). Kiscserkészeknek felesleges egy bakancsba belefektetni, amit talán egyszer használnának, mielőtt kinövik, ők nyugodtan használhatják az utcai cipőjüket (sneakers). NE jöjjön a cserkész flip-flopban, crocs-ban, szandálban, sérüléseket elkerülendő.

 

Fiúknak

 • FIGYELEM: EZ MEGVÁLTOZOTT!!! Khaki Rövidnadrág, nadrág: Khaki színű (amit lehet nyúzni, koszolni) térdnadrág, esetleg nadrág hideg időjárásra. Kisebbeknek egy bolti khaki térdnadrág tökéletesen megfelel.
  Nagyobbaknak a military surplus boltok jól jöhetnek (egyébként nemcsak ruházatra, hanem felszerelésre is: vizes kulacs, hálózsák, hátizsák, stb., néha jó áron lehet ezeket beszerezni). BSA-nál is lehet venni rövidnadrágot, csak a színre figyeljetek, hogy khaki legyen. Hidegebb időben olyan nadrágot használjatok, ami nem baj, ha esetleg koszos lesz, beletörik a fű vagy festékes lesz (melegítőnadrág, tréningruha, régebbi farmernadrág, stb).
 • Sötétzöld térdig érő zokni: Sokáig ezt problémás volt beszerezni, nagyobbaknak lehetett különböző katonai zoknikat venni a military surplus boltokban és a Copshoes.com honlapon. Most viszont a BSA (Boy Scouts of America) megváltoztatta az egyenruháját szerencsénkre, és a zoknijuk tökéletesen megfelel a magyar cserkészegyenruha előírásainak. http://www.scoutstuff.org/bsa/uniforms-insignia/socks/boy-scout/boy-scouttm-official-uniform-knee-socks.html Az S méret jó 7-8-éves gyereknek, kisebb korban ne is vegyetek külön zoknit.

Lányoknak:

 • Barna térdig érő szoknya, vagy nadrágszoknya (“skort”)
 • Barna térdzokni.