Beköszöntő

September 19th, 2011 by | Print

“Jó munkát”  a parancsnoki szobából mindenkinek!

Szeretettel köszöntünk Benneteket a csapat új évének kezdetén. Nagyon sok minden történt a nyáron, és sok izgalmas esemény vár ránk 2o11-2o12-ben is. Az első cserkészeten felsoroltuk, hogy melyik cserkészünk milyen eseményeken vett részt, és alig tudtuk befejezni a hosszú sort.

Kezdjük a Mont Bost táborral. New Hampshire legtetején, a kanadai határtól egy jávorszarvas-szökkenésnyire, érintetlen fenyveserdők közepén, a Connecticut Lakes parkban talált nekünk otthont Ist vezér (Vámos István). Attila és a hunok világa volt a keretmese, egy kevéssé ismert Jókai könyv alapján játszottuk el a hun regéket, egész Csaba királyfi és a székelyek történetéig eljutva. Mintegy 4o bostoni cserkész, vezető és segítő ráádásul közös táborra hívta meg a montreáli magyar cserkészeket, akik nagy örömmel jöttek és remekül sikerült a csapatok-közti tábor. Tüzijáték, varázslat, éjjeli foci és számháború!

Sok vezető innen rövid nagymosás után repülőre ült és a magyarországi három hetes Örsvezetői Körút kalandos életét élte alig pár nappal a Mont-Bost után. Budapesti városnézés, biciklitúra a Vértesben, majd kenuzás a Dunán és egy hosszúra nyúlt búcsúest adott nekik életreszóló élményeket. Ez a körút a KMCsSz jutalma, pályázat útján nyerhetik el azok az örsvezetők, akik megbízhatóan szolgálnak csapataiknál. Mi szerencsések voltunk , hisz mind a hét jelentkezőnk    (Emi, Faye, Viki, Marci, Kristóf, Domos és (Barabási) Dani) bekerültek a kontingensbe.

Marcinak és Daninak ezután jött a hab a tortán, a Magyarországi Cserkész Szövetség csapatához csatlakozva részt vettek a svédországi cserkész világ Jamboree-n. Hatalmas cserkészkalapjukat, csereberén szerzett nyakkendőiket, és a svéd királyt üdvözlő rakétás csatakiáltást már meg is mutatták nekünk, sokatok fejében megfordult azóta:  talán én is eljuthatok a 2o15-ös következő Jamboree-re Japánba? Soha nem lehet elég korán elkezdeni a tervezgetést!

A klasszikus fillmore-i nagytáborunkba idén is szép számmal mentek bostoniak. A 22 cserkész egy része táborozó résztvevő volt, de emellett Gyurcsán Feri, mint kiscserkész altábori vezető dolgozott, Rezes Adri kiscserkész segédtiszti, Romhányi Dani és Erdősy Dániel nagycserkész öv, Badics Dóri és Emi, Fogarasi Domos, Pitlik Viki kiscserkész öv. képesítést szerzett a tábor alatt. Gratulálunk valamennyieteknek és külön büszkeségünk, hogy a két évvel ezelőtti jó szerepléshez hasonlóan, megint a sor elején voltak a bostoniak. Dániel megnyerte a nagyöv-képzősök pontversenyét, a négy kisöv-s pedig a 35 fős jelöltcsoportban a 2., 8., 9. és 11. helyet érte el.  Jó jel a jövőnkre nézve!

A legkisebbek voltak a legbátrabbak, kitartottak a pennsylvania-i Magyar Tanyán még Hurikán Irénke sem tudta őket megijeszteni, csak akkor csomagoltak, amikor már muszáj volt hazamenni. Nekik is nagy élmény volt kilépni a bostoni keretekből és más csapatbeliekkel táborozni.

MOST vége ennek a fantasztikus nyárnak, és indul a cserkészcsapat új tájak, kalandok felé, hogy okosodjunk, emberebb emberekké váljunk, magyarabb kicsi magyarokká a nagy messzeségben is. Jól képzett vezetőink nagyon várták az újrakezdést. Megint eggyel több örsünk van, és a csapat két harmada kiscserkész korú. A nagyok Turul rajánál Polgár Zita veszi át a rajparancsnokságot, Vámos István vele marad, mint tanácsadó. A közepesek Sas raját Gyurcsán Feri viszi tovább, vagányabb kalandokat tervezve. A legkisebbek, a Fecske raj, Izsák Carolina vezetésével halad, akit idén többször fog segíteni Dömötör Csilla is.

Fogarasi Kristóf egy új dolgot indít, öv-kiképző örsi órákat. Faye Gillespie veszi át Zita örsét, Barabási Dani a Tintahalakkal, Rezes Adri a Kolibrikkel marad. Fodor Karcsi többet fog segíteni Zitának, míg örsét, az Aligátort átveszi Romhányi Dani. Batho Michelle futtatja a Tigriseket, Fogarasi Domos úsztatja a Bálnákat, Sándor Marci bűvöli a tavaly még Sárkány néven, de idéntől Kobra-ként sziszegő fiúkat. Badics Dóri szalad a Mókusokkal, Badics Emi mászkál az örökmozgó Majmokkal, Pitlik Viki fogadta be a legkisebb leányokat, az Őzikéket, míg Erdősy Dániel vezeti majd a legfiatalabb fiúkat. Ha jól számolom egy tucat fantasztikus örs, 12 remek kis közösség!

Idén a (nagyok) keretmeséje IV. Béla kora és a tatárjárás. Lehet, hogy találkozunk Batu kánnal és Szent Margittal, sőt megtudjuk azt is, merre van Trau vára, a Nyulak szigete vagy a muhi csatamező…

Néhány olyan őszi program, amit külön is szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.

–          Az őszi kenuzást szeptember 24.-re terveztük, amire minden családtagot és érdeklődő nem-cserkészt is szívesen várunk.

–          OKT 1-2 A nagycserkészek mennek a Szigettúrára, a Boston Harbor-be., ottalvós hétvége.

–          OKT 29 – A nagycserkeszek egyedi örsi kirándulásai  (fél napos)

–          NOV 19 – Kiscserkész rajkirándulás (fél napos)

Kérem már most írjátok be a naptárba a 2o12 március 24.-ét, amikor a New York-i körzet Szavalóversenyét majd aznap este a Magyar Bált rendezzük.

Figyeljétek a honlapunkat is friss hírekkel: www. boston-cserkesz.org a címe. Ne felejtsétek folytatni az Olvasóprogramunkat és használjátok a remek Könyvtárat, ami minden Boskola nap kinyit.

Mindenkinek tartalmas, vidám cserkészkedést, jó egészséget kívánunk, a vezetőinknek pedig Jó Munkát!

Fogarasi Miki cst.