Magyaroszági körúton a KMCsSz őrsvezetői

August 21st, 2011 by | Print

Julius 3-an tizenkettedszer indult a KMCSSZ orsvezetoi korut Magyarorszagon. Iden 12 orsvezeto es 2 segedvezeto vett reszt ket kontinens harom orszagabol: Ausztraliabol, Kanadabol es az Egyesult Allamokbol. A korut, mint a mult evekben, iden is harom reszbol allt – egy het Budapest megtekintesere, egy heti kerekpartura es egy het kenuzas a Dunakanyarban.

Budapesten a Mathias Korvinus kollegiumban szalltunk meg, es hat napon keresztul valtozatos es izgalmas programon vettunk reszt. Felmasztunk a Janoshegyre, megneztuk a Parlamentet, a Terrorhazat es a 301. Parcellat, elutaztunk Visegradra, a Palota jatekokra. A csucspont az utolso napon, a nagy melegben, Margit szigeten a Palatinuszban, a hullamfurdo volt.

Az idei kerekparturat Borsai Csaba vezette. Varpalotan kezdtuk a Trianoni Emlek Muzeum megtekintese utan. Attol kezdve biciklin kozlekedunk. Szekesfehervar kozpontjaban, majd a Velencei to korul bringaztunk. Kozbe megalltunk Pakozdon, es a szabad strandon uszni. Onnan felfele vezetett az ut Vargesztesre a Vertesbe, ott a varban aludtunk ket estet. Tatabanyan az orias Turul szoborhoz felmasztunk. Tatan meg varosnezes utan lehultunk a szallashelyunk strandjan. Innen mar Esztergom volt a vegso megallo. Borsai Csaba szerint a mi utunk volt eddig a legnehezebb tura, a hosszu es meredek emelkedok miatt. Plusz ekkor volt orszagos kanikula. 35-37 fokokban bicikliztunk vegig. A het alatt osszesen 300 km-t tettunk meg kerekparon!

A kenuturat Esztergomban kezdtuk, ahol mise utan meglatogattuk a gyonyoru bazilikat. Felmasztunk a kupolaba es lementunk az altemplomba Mindszenti biboros sirjahoz, majd megneztuk a Varmuzeumot. Kovetkezo nap a Duna Muzeumba mentunk majd kenuval egy szigetkerulot tettunk es usztunk. Este atsetaltunk a Maria Valeria hidon Szlovakiaba, azaz a Felvidekre. A kovetkezo megallo Visegrad volt, ahova epp, hogy megerkezunk, satrat vertunk, es rank zudult egy nagy vihar. Olyan szel kerekedett, hogy mindenki behuzodott a satraba, ahol reggelig hallgattuk a zugo szelet, esot es villamcsapasokat. Visegradnal „vadon” taboroztunk. Delelott elmentunk, a tovabbra szakado esoben, a bob palyara, majd a Fellegvarba, es Salamon toronyba. Addigra kitisztult az ido. Ebed utan, uccu neki vesd el magad, pakoltunk, hogy elerjuk Tahitofalut. Szerencsesen odaertunk. Az este bogracsba foztunk es fagyiztunk. Reggel siettunk osszepakolni, hogy elerjuk Szentendret az eso elott. Ki is tisztult evezes kozben. Utana satorveres es varosnezes volt delutan. Penteken szep idoben mentunk a Falu Muzeumba, ahol kenyeret sutottunk es mezeskalacsot diszitettunk. Utana vegig jartuk a falukat.

Utolso nap visszaerkeztunk Budapestre a Kollegiumba, ahol egy finom bankett vart rank. Harom izgalmas, erdekes het veget ert. Ez alatt a huszonegy nap alatt sokat lattunk es tanultunk. Jobban megismertuk egymast es eletre szolo elmenyekkel tertunk haza.

Daroczy Zsuzsa, Cleveland, OH, USA
KMCSSZ Sajtoszolgalata

Tovabbi informacioert, kerjuk, forduljon az Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg washingtoni irodajahoz:
9950 Lochmoore Lane, Vienna, VA 22181, U.S.A.
Tel: (+1-703) 242-8361, fax: (+1-703) 242-8361
Internetes honlapunk: http://www.kmcssz.org