Balassi Intézet pályázata

March 10th, 2011 by | Print

KMCSSZ SAJTOTAJEKOZTATO

PALYAZATI FELHIVAS – magyar nyelvi es MAGYARSAGISMERETI KEPZESRE

A Balassi Intezet palyazatot hirdet a kulturalis es nyelvi azonossagtudat megorzesenek es erositesenek erdekeben a 2011/2012. tanevre magyar allami osztondijra, (nyugati) diaszporaban elo magyar szarmazasu szemelyek szamara

magyar nyelvi es MAGYARSAGISMERETI KEPZESRE.

A magyar nyelvi es magyarsagismereti allami osztondij celja: a nyugati diaszporaban elo magyar szarmazasu (kulfoldi allampolgarsagu!) fiatalok magyarnyelv-tudasanak es magyarsagismeretenek fejlesztese. A ketszemeszteres magyarorszagi tanulmanyokra a Balassi Intezetben kerul sor.

A palyazat 18. eletevet betoltott, elsosorban egyetemista koru, magyar szarmazasu fiatalok szamara kerul kiirasra. A palyazatnal elbiralasra kerul a tarsadalmi korokben folytatott kozossegi munka, egyetemi ajanlas, valamint a magyar kulturaval, muveszettel vagy mas terulettel kapcsolatos tevekenyseg.

A kepzes leirasa:

A program magyar nyelvi es magyarsagismereti tanulmanyokat tartalmaz, valamint lehetoseget nyujt az orszaggal es az elo magyar kulturaval valo aktiv megismerkedesre is. A magyarsagismereti tanulmanyok kereteben tortenelem, irodalom, foldrajz, neprajz, muveszettortenet es tarsadalomismeret tantargyakat tanulnak a hallgatok. A program magyarsagismereti tanulmanyokbol zarovizsgaval, egy valasztott temabol megirt zarodolgozat megvedesevel, magyar nyelvbol pedig allamilag elismert nyelvvizsgaval fejezodik be. (A nyelvvizsga szintje, fajtaja es az ennek megfelelo befizetendo vizsgadij merteke a nyelvi szintfelmerest vegzo bizottsag dontesetol fugg.)

Azoknak a hallgatoknak, akik hazai egyetemukon kreditpontokra tudjak valtani magyarorszagi tanulmanyaikat, az Intezet rendelkezesere bocsatja – a vegbizonyitvanyon kivul – a szukseges tantargyleirasokat.

Az oktatason valo reszvetel kotelezo, ennek indokolatlan elmulasztasa, valamint az Intezet Tanulmanyi es Vizsgaszabalyzatanak es/vagy Fegyelmi Szabalyzatanak megszegese eseten a kepzesre es kollegiumi elhelyezesre valo jogosultsag azonnal megszunik, es – a beiratkozaskor alairt szerzodesben foglaltak szerint – az addig felvett osztondijat vissza kell fizetni.

A kepzes idotartama 10 honap (2011. szeptember–2012. junius).

Az osztondij tartalma:
— ingyenes kepzes,
— 21 000 Ft/ho osztondij,
— kollegiumi elhelyezes (2-3 agyas szobakban),
— diakigazolvany (kedvezmenyekre jogosit),
— a vonatkozo jogszabaly keretei kozott a kulfoldi osztondijasokra vonatkozo jogosultsag az egeszsegugyi szolgaltatasok teritesmentes igenybevetelere

A meghirdetett osztondijas keretszam: 20 fo

A palyazat bekuldesi (postai beerkezesi) hatarideje: 2011. majus 9.

A palyazatokrol szolo dontes meghozatalanak hatarideje: 2011. majus 30., amelyet kovetoen 15 napon belul a Balassi Intezet ertesitest kuld a palyazat eredmenyerol.

A palyazatokrol a dontest a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg javaslata alapjan a Balassi Intezet kepviseloibol allo Ertekelo Bizottsag hozza meg. A dontes minden palyazora nezve kotelezo.

A Balassi Intezet a hatarido utan beerkezett, illetve formailag hibas es hianyos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyujtott palyazatokat nem veszi figyelembe.

A palyazathoz csatolando mellekletek es igazolasok:

– kitoltott palyazati adatlap – csak szamitogeppel kitoltott lapot fogadunk el!
– kb. 300 szavas fogalmazas a magyarorszagi tanulmanyok celjarol es a megszerzendo ismeretek otthoni hasznositasarol,
– kezzel irott oneletrajz,
– az utlevel masolata,
– tanulmanyokat igazolo dokumentumok masolata,
– tarsadalmi szervezet (cserkeszet, iskola, alapitvany, egyhaz stb.) vagy elismert szemelyiseg ajanlasa,
– igazolas a befizetett 600 USD elolegrol.

A palyazonak 2011. majus 2-ig regisztralnia kell magat a Balassi Intezet ugyfelkapu rendszereben a http://kopi.martonaron.hu/registration weboldalon.

A palyazot erinto koltsegek:
— az utazas koltsegei,
— az etkezes koltsegei,
— nyelvvizsgadij (ORIGO kozepfok: 18.900 Ft, felsofok: 19.850 Ft; ECL B2 vagy C1 22.000 Ft),
— diakberlet (tomegkozlekedesi eszkozokon valo utazashoz),
— javasolt koltopenz az etkezes, diakberlet es szemelyes koltsegek fedezesere:
kb. 250 USD / ho,
— tanulmanyi vizum beszerzese az illetekes magyar kulkepviseleten,
— egy belfoldi (40.000 Ft) es egy erdelyi kirandulas (80.000 Ft) koltsege, 2000 Ft az intezeti belepokartyara es az esetleges kollegiumi rongalasokra, valamint 1.960 Ft a diakigazolvanyra. (Valamennyi dij a beiratkozaskor fizetendo.)

A palyazat ervenyessegenek feltetele, hogy a palyazo a kotelezo kirandulasok dijat, 600 USD-t elore befizesse. A befizetes modja: USA-n belul csekken, USA-n kivul nemzetkozi bankutalvanyon, a Hungarian Scout Association reszere. Az atutalashoz szukseges adatok: Bank Routing #021205376; szamlaszam: 154030818. A Szovetseg cime: 2850 Route 23 North, Newfoundland, NJ 07435). A csekket, illetve az atutalas elismervenyet a palyazattal egyutt Dr. Nemethy Kesseru Judit cimere kell kuldeni (lasd lent).

Sikertelen palyazat eseten a kirandulas dijat a Hungarian Scout Association visszafizeti a palyazo reszere. Amennyiben a palyazat elfogadasat kovetoen a palyazo nem vesz reszt a kepzesen, a befizetett osszegnek csak az 50%-at teriti vissza a Hungarian Scout Association. A tanfolyam, valamint a Balassi Intezet szabalyzatainak es a sikeres palyazo altal alairando szerzodes szovege a Teleki Pal Alapitvany es a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg irodajatol kikerheto.

Informacio:

Dr. Nemethy Kesseru Judit (Teleki Pal Alapitvany)
E-mail: jn2@nyu.edu

Szorad Gabor (Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg irodaja, hetfo–szerda–pentek)
Tel.: +1 (973) 874-0384
E-mail: gabona@aol.com

A palyazatokat az alabbi cimre kerjuk, hataridore, 1 peldanyban elkuldeni:

Dr. Judit Kesseru Nemethy (Teleki Pal Alapitvany)
1 Washington Square Vlg. Apt. 3L
New York, NY 10012, USA
__________________________________________________________

A palyazati kiiras es a palyazati adatlap letoltheto a Balassi Intezet (www.balassi-intezet.hu) es a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg (www.kmcssz.org) honlapjarol.

All Hungarian speakers should fill out the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.

KMCSSZ Sajtoszolgalata

Tovabbi informacioert, kerjuk, forduljon a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg sajtoirodajahoz:
2208 Gates Court, Morris Plains, NJ 07950, U.S.A.
Tel: (+1-703) 424-6755
Internetes honlapunk: http://www.kmcssz.org